Urządzenie do oznaczania liczby opadania pozwala na określanie liczby opadania czyli aktywności
enzymatycznej alfa amylazy decydującej o jakości zboża i mąki, szczególnie żytniej i pszennej.
Wyposażone jest w programator aktualnych danych i odczyt programu w języku polskim, niemieckim, angielskim,
czeskim, rosyjskim.
Zasada oznaczania polega na skleikowaniu wodnej zawiesiny mąki w probówce reakcyjnej umieszczonej we wrzącej łaźni
wodnej i pomiarze stopnia upłynnienia kleiku pod wpływem – amylazy. Liczba opadania zbóż i przetworów jest miernikiem
aktywności enzymu alfa-amylazy, która w ziarnach prawidłowo dojrzałych i zebranych w suchych warunkach występuje w
niewielkich ilościach. W warunkach podwyższonej wilgotności zbóż powyżej 15%, szczególnie przy zbiorach w
niesprzyjających warunkach atmosferycznych, występuje uaktywnienie alfa amylazy powodującej groźne w skutkach
uszkodzenie skrobi. Ciasto z takich mąk nabiera niekorzystnych właściwości fizykochemicznych, nie gwarantujących
otrzymania dobrego pieczywa. Stąd też znajomość stopnia uszkodzenia zbóż i ich przetworów pozwala na inną
kwalifikację i przeznaczenie zbóż np.
• na cele paszowe
• możliwość sporządzenie mieszanek, tj. zbóż uszkodzonych z nieuszkodzonymi przez alfa amylazę
• opracowanie indywidualnych procesów technologicznych z dodatkiem „polepszaczy”, by uniknąć nieoczekiwanych strat
Rozwiązanie chronione patentem. Dostosowane do wymogów międzynarodowych wg normy AACC/No. 56-81B, ICC/No. 107/1, ISO/DIS 3093.
Zalety
• Kompaktowy design
• Niski koszt badania
• Powtarzalny
• Łatwy w obsłudze
• Bezpieczny
• Możliwość podłączenia drukarki przez port RS232
BADANIE CAŁEGO ZIARNA – OKREŚLANIE GĘSTOŚCI NASYPOWEJ Agroscan Standard to najdokładniejsze...
WięcejGrain Cleaner NE to w pełni automatyczne urządzenie służące do oddzielania zanieczyszczeń od...
WięcejANALIZATOR NIR NA CAŁE ZIARNO ORAZ NASIONA OLEISTE badanie całego ziarna oraz nasion...
WięcejBadanie całego ziarna Analizator pełnego ziarna Agro Scan X jest analizatorem...
Więcej